Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Kouzelný Lomec vybarvilo a provonělo jaro

LOMEC - 11. dubna 2020 - 10:26 - Roušky a karanténa pokračují, lidé doma cvičí a posilují. My jsme tentokráte vyměnili činky za tenisky a vydali se na překrásné poutní místo Lomec.

      

   Text a foto: LUKÁŠ KARBULKA a KATEŘINA PŘIBYLOVÁ

  

   Stejně jako příroda v okolí Kříšťanovic, kde jsme pro vás fotili zhruba před čtrnácti dny, tak i příroda v okolí Netolic a Lomce se probouzí ze zimního spánku. V krásném počasí jsme se s naší redakcí PRACHATICKOnews.cz vydali na poutní místo Lomec, které se nachází přibližně šest kilometrů od Netolic.

   Na pohádkovém poutním místě Lomec návštěvník nalezne bohatě zdobený barokní kostel Jména Panny Marie, který byl postaven na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století. Uvnitř je k vidění krásný oltář s bohatými řezbami umístěný uprostřed kostela. Oltář je zmenšenou napodobeninou Berniniho papežského oltáře u svatého Petra v Římě. Nad oltářem je pak zavěšena lucerna, do které byla vložena soška Panny Marie při svěcení chrámu. Mimo obdivování stavby si také u jednoho z vchodů můžete vzít takzvanou myšlenku pro každý den.

   Důvodem výstavby mimořádného kostelíku mohla být legenda Bouře na moři, která vypráví o Karlovi Buquoyském - tehdejším libějovickém šlechtici. Hrabě Karel byl velkým cestovatelem a na každou cestu si s sebou bral již zmíněnou sošku Panny Marie. Roku 1685 jeho loď potkala silná bouře a celé posádce hrozila smrt.

   Hrabě ve velkém ohrožení života slíbil Bohu a jeho Matce, že pokud bude on a jeho posádka ušetřena, postaví jako projev vděčnosti na svém panství v Čechách kostel a v něm umístí svou milostnou sošku. Po vyslovení slibu se bouře uklidnila, posádka byla ušetřena a hrabě se vydal splnit svůj slib. Bohužel stačil najít pro kostel jen to pravé místo a poté umřel. Ještě před smrtí však stačil pověřit své syny, aby dílo dokončili.

   Na Lomci se však nenachází jen barokní kostel. Roku 2006 tu byla vybudována meditační zahrada. Ta je určena k odpočinku v tichosti přírody a rozjímání. Můžeme potvrdit, že v zahradě a v celém okolí kostela vládne až neuvěřitelný klid, který na každého od první chvíle zapůsobí. 

   U meditační zahrady se vyjímá Lípa Naděje vysazená kolem roku 1750. Dále se nedaleko kostela nachází lomecké slovanské pohřebiště obsahující šedesát dva mohyl. V neposlední řadě pak zde stojí původně buquoyský lovecký zámeček postavený nedlouho po barokním kostelu. Od roku 1973 v loveckém zámečku působí Kongregace šedých sester III. řádu sv. Františka.

   Pokud hledáte až okouzlující klid, nádhernou přírodu a máte rádi historickou architekturu, je toto místo přesně pro vás. Na Lomec se dostanete nejenom z Netolic pěšky, na kole, či autem. Stojí to za to. 

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena