Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO:  Editační maraton Volary zviditelňuje šumavské město

VOLARY - 9. března 2020 - 15:00 - Hlavní stan si ve zdejším infocentru zřídili o uplynulém víkendu účastníci prvního Editatonu Volary. Města následně bude přibývat na Wikipedii.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Tak, jak je při podobných editačních maratonech zvykem, začalo se i ve Volarech zaškolením pracovníků městských institucí a zájemců o tvorbu článků a ukládání fotografií a dokumentů do největší světové encyklopedie Wikipedie a její sestry Wikimedia Commons, což je největší úložiště fotografií, videí, kreseb i zvuků. Obojí je přístupné a při zachování pravidel svobodně použitelné, a to i ke komerčním účelům.

   O nové i další editory se od 6. do 8. března starali zkušení wikipedisté Gampe a Elektracentrum. Ti byli také hlavními pořadateli prvního volarského Editatonu s podporou Wikimedie České republiky z.s., ve spolupráci s Kulturním a informačním centrem Volary a Prachatickým muzeem jako odborným partnerem. Přijeli také wikipedisté z Německa, čímž se Editaton ve Volarech stal mezinárodním.

   V pátek večer mezi sebou editoři z Prahy, Českých Budějovic, Prachatic a Volar přivítali špičkové odborníky na Zlatou stezku Františka Kubů z Prachatického muzea a Petra Zavřela z Jihočeského muzea. Načerpali od nich množství zajímavých informací a námětů o čem psát a co fotografovat. V sobotu odpoledne je zcela zaujal Roman Kozák, spisovatel, dlouholetý volarský výpravčí, autor několika knih o šumavských lokálkách a řady historických spisků. Nedělní dopoledne patřilo vyprávění Jaroslava Formánka, syna nedávno zesnulé nemarxistické filosofky a překladatelky, chartistky Evy Formánkové. 

   Každou volnou chvíli však wikipedisté využívali k pracovnímu pobytu v terénu. Procházeli a fotografovali například Vesnickou památkovou rezervaci srubových domů alpského typu, v doprovodu ředitele Kulturního a informačního centra Volary Jaroslava Pulkrábka a faráře Stanislava Faláře (oba jsou rovněž editory) si prohlédli volarský kostel sv. Kateřiny Alexandrijské. Dokonce vystoupili i na věž a zazvonili si na zvon, který se po svém donátorovi jmenuje Temelín...

   První články a fotografie se začaly objevovat na Wikipedii a ve Wikimedii Commons bez prodlení. Další budou přibývat do konce března. "Psát se bude o Volarech, jejich místních částech, obcích v obvodu obce s rozšířenou působností Volary, dále o úsecích lehkého opevnění, lidové architektuře, chráněných územích, památných stromech, stavbách, památkách, turistických a naučných stezkách a lyžařských trasách. Tyto objekty a zmíněná místa se ocitly i v hledáčku fotoaparátů našich spolupracovníků," řekl spoluorganizátor Editatonu Volary Martin Sedláček.

   Postupně se na úložištích objeví výsledky skenování historických snímků objektů, událostí a osobností ve Volarech, stavebně historických a restaurátorských průzkumů, dokumentů z výzkumu Zlaté stezky, zejména úseku ve Volarech, a Vesnické památkové rezervace Volary či fotografií a pohlednic ze sbírek Volarského muzea. Cenné je, že se otevřou dveře k bohatému archivu žijícího německého historika Paula Praxla. O spolupráci se v této věci domluvili organizátoři Volary s německými wikipedisty. Editaton Volary se bude ještě letos opakovat.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena