Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: O masopustním pondělí v Žernovicích maškary při síle

ŽERNOVICE - 26. února 2020 - 10:38 - Jestli je nějaká ves na Prachaticku dlouhodobě spojená s masopustem, tak jsou to jistě Žernovice. Masopust tu trvá bezmála týden. Byli jsme tam.

      

   Foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   V plné síle byly maškary při naší fotografické návštěvě o masopustním pondělí 24. února. Našli jsme je před polednem tradičně v místní hospůdce, kde jim k nabírání sil a ke zpěvu hrála skvělá kapela. Paní starostka předala symbolický klíč od obce družbovi, v tomto případě uniformované a píšťalkou ozbrojené družbě, tedy šéfové masopustního průvodu. A na její hvízdavý povel se o půl dvanácté šlo na věc.

   Hned první zastávka byla u domku na pravé straně s emblémem U Králíků 61. A hned jsme věděli, proč. Hospodyně tady navařily padesát porcí vynikajícího guláše, po něm přišly na stůl koblihy, káva, a zase hudba, zpěv a tanec! Dál na náves se šlo už po levé straně. V každém stavení pohoštění - pití a masopustní dobroty (kam jen to ty maškary dávají...?)Pivo kvetlo ve dvoře i za okny, jako petrklíče.

   A zase s muzikou o dům dál s dobrou masopustní zprávou - zima končí, dobře se najezte a napijte. Ale ještě předtím na maškary v Žernovicích čekalo masopustní úterý s večerní maškarní merendou. Naplnila se tak dobrá rada paní starostky, která na pondělí a úterý vyhlásila Žernovický svátek: "Jezte, píte, vždyť v postě se dost natrápíte!" Na Popeleční středu si prý už maškary braly dovolenou na zotavenou... 

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena