Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Výstup na Libín bez sněhu, zato s dobrou náladou

PRACHATICE - 2. ledna 2020 - 21:45 - Po čtyřicáté v režii prachatické radnice vystupovali ve středu 1. ledna novoročního pohybu lační malí i velcí na šumavskou tisícovku Libín.

      

   Foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Kolikrát v historii byla zima při novoročním výstupu na 1091 metrů vysoký Libín skoupá na sníh, to vědí jen pamětníci. Jisté je, že letos měl sníh také absenci, zato asfaltovaná cesta ze Sedýlka byla dost zledovatělá, a tak hodně lidí šlo nahoru i dolů raději lesem po modré turistické značce. I tam to místy klouzalo, ale celkově to bylo snazší.

   V jedlovém lese se těšily možná už na jaro drobné pupeny na holém, zeleném borůvčí. Děti stavěly podél cesty kamenné mohyly. K horizontu se rychle sklánějící sluníčko se prodíralo sloupořadím stromů a jeho paprsky do dotkly i někdejší kamenné Ježíšovy hlavy u cesty, kterou ovšem před časem střelmistři odstřelili. Potkáváme cyklisty, celé rodiny s dětmi, přátele a známé. Pozdravili jsme se například s Filipem Pekárkem, který tu na Libíně začínal s Lanovým parkem a dnes šéfuje Stezce korunami stromů na Lipně.

   Kolem třetí hodiny odpoledne, kdy zpravidla my dobydeme vrchol, na nás čekal Pamětní list s celoroční nabídkou kulturních a společenských akcí na rok 2020 s krásným pořadovým číslem 707. Organizátoři z odboru kultury, školství a cestovního ruchu radnice, Lanového parku Libín a Kulturních a informačních služeb města jich měli připraveno podle Jiřiny Dolejškové osm set. Ještě hodinku, do 16:00, byla otevřena rozhledna a na její vrchol, obsypaní hlavičkami, svítilo sluníčko. 

   U paty 27 metrů vysoké věže byl v permanenci dobře zásobený bufet s ochotnou a usměvavou obsluhou, horkými nápoji a hned vedle se opékaly lákavé klobásy. A to ještě o kus dál nad ohnivým košem nadšenci nad plamenem škvířili voňavé špekáčky. Je to dobrý zvyk, vítat nový rok pohybem, ale i něčím dobrým na zub. První je pro zdraví a další pro život a dobrou pohodu. A tu vám, pokud jste dočetli až sem, přejeme po celý rok 2020!

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena