Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Lenorská pec přečkala zlé časy a už zase peče dobroty

LENORA - 29. prosince 2019 - 8:36 - Po téměř třech měsících od výbuchu bytovky blízko lenorské hliněné pece se tu v sobotu 28. prosince poprvé pekly dobroty pro stovku návštěvníků.

      

   Foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

   Pečení garantuje spolek Velká Lóže Pecařská v Lenoře a připravuje ho tým pekařského mistra Augustina Sobotoviče. Tomu tradičně patřilo úvodní slovo k návštěvníkům pečení. Představil jim stručně osudy lenorské veřejné hliněné pece z roku 1834, která dříve pekla hospodyňkám donesené těsto. Dnes se tu pečou lenorské česnekované placky, houstičky z jednoho copánku a pšenično-žitný chléb pro potěšení návštěvníků. Pečivo se neprodává, ale rozdává, dobrovolné příspěvky vybírané do kasičky dostávají postižené děti z Arpidy.

   Mistr pekař popřál návštěvníkům letošního závěrečného pečení hodně zdraví, štěstí a pohody v novém roce 2020. Zmínil také, že na konto Lenora pro postižené říjnovou tragédií, věnoval přes čtyři tisíce korun určených původně na nákup zásob pro pečení. "Také dnešní dobrovolné příspěvky odevzdám na konto Lenora," uvedl.

   Na závěr svého proslovu návštěvníky požádal: "Neptejte se nás, prosím, na nic z neštěstí obyvatel sousední bytovky. Určitě jste ze sdělovacích prostředků informováni. Dnes je poslední pečení v roce a spolu s prvním jarním, dubnovým pečením, jsou to dvě chvíle, které si nejvíce u pece užívám. Přeji i vám dobrou pohodu," řekl Augustin Sobotovič.

   Pec roztopil pekař ve čtyři hodiny ráno, ohřívala se pomalu, nakonec ji musel ochlazovat na správnou teplotu. Tu zjišťuje "teploměrem", jak říká, totiž rozhozením hrsti mouky po podlaze pece. V pozměněném pekařském týmu byl i mladší pekař Miroslav, který by možná mohl být nástupcem Gusty Sobotoviče. Pekly se nejprve lenorské placky, jsou rychle hotové, mažou se česnekovou pomádou. Poté houstičky a nakonec kváskový chléb, který se připravuje jako za starých časů. Je pšenično-žitný, ze čtyřiceti procent žitné mouky a šedesáti procent mouky pšeničné.

   O udržení řemeslné pekařské tradice se v Lenoře místní snaží už dlouho. Pec tu poprvé rozpálili v roce 1997. Mezi lety 2001 a 2002 byla tradice pečení přerušena. A když v roce 2002 hledal tehdejší starosta Richard Němec pekaře, šťastnou náhodou narazil na Gustu Sobotoviče. Do té doby nebylo veřejně známo, že tento rodák ze slovenského Hlohovce je vyučeným pekařem. Každoroční rituál pečení lidem pro radost tu začíná v dubnu a peče se až do prosince, vždy každou poslední sobotu v měsíci. Nejlépe je přijít sem okolo deváté hodiny, první chléb bývá upečený kolem poledne. 

   O letošní "silvestrovské" pečení měli lidé velký zájem. Byli mezi nimi například i mladí sokolové z Písku, kteří do návštěvní knihy napsali pěknou básničku. Dalším milovníkům pečení zprostředkovaly atmosféru reportéři, fotografové a kameramani České televize, Televize Prima, Českého rozhlasu, České tiskové kanceláře a samozřejmě internetového deníku PRACHATICKOnews.cz. Tak dobrou chuť, šťastný nový rok a na shledanou u lenorské pece opět na jaře!

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena