Foto: ZDENĚK
PŘIBYL
Pečení garantuje spolek Velká
Lóže Pecařská v Lenoře a připravuje ho tým pekařského mistra
Augustina Sobotoviče. Tomu tradičně patřilo úvodní slovo k
návštěvníkům pečení. Představil jim stručně osudy lenorské
veřejné hliněné pece z roku 1834, která dříve pekla
hospodyňkám donesené těsto. Dnes se tu pečou lenorské
česnekované placky, houstičky z jednoho copánku a pšenično-žitný
chléb pro potěšení návštěvníků. Pečivo se neprodává, ale
rozdává, dobrovolné příspěvky vybírané do kasičky dostávají
postižené děti z Arpidy.
Mistr pekař popřál návštěvníkům
letošního závěrečného pečení hodně zdraví, štěstí a pohody v
novém roce 2020. Zmínil také, že na konto Lenora pro
postižené říjnovou tragédií, věnoval přes čtyři tisíce korun
určených původně na nákup zásob pro pečení. "Také dnešní
dobrovolné příspěvky odevzdám na konto Lenora," uvedl.
Na závěr svého proslovu
návštěvníky požádal: "Neptejte se nás, prosím, na nic z
neštěstí obyvatel sousední bytovky. Určitě jste ze
sdělovacích prostředků informováni. Dnes je poslední pečení
v roce a spolu s prvním jarním, dubnovým pečením, jsou to
dvě chvíle, které si nejvíce u pece užívám. Přeji i vám
dobrou pohodu," řekl Augustin Sobotovič.
Pec roztopil pekař ve čtyři
hodiny ráno, ohřívala se pomalu, nakonec ji musel ochlazovat
na správnou teplotu. Tu zjišťuje "teploměrem", jak říká,
totiž rozhozením hrsti mouky po podlaze pece. V pozměněném
pekařském týmu byl i mladší pekař Miroslav, který by možná
mohl být nástupcem Gusty Sobotoviče. Pekly se nejprve
lenorské placky, jsou rychle hotové, mažou se česnekovou
pomádou. Poté houstičky a nakonec kváskový chléb, který se
připravuje jako za starých časů. Je pšenično-žitný, ze
čtyřiceti procent žitné mouky a šedesáti procent mouky
pšeničné.
O udržení řemeslné pekařské
tradice se v Lenoře místní snaží už dlouho. Pec tu poprvé
rozpálili v roce 1997. Mezi lety 2001 a 2002 byla tradice
pečení přerušena. A když v roce 2002 hledal tehdejší
starosta Richard Němec pekaře, šťastnou náhodou narazil na
Gustu Sobotoviče. Do té doby nebylo veřejně známo, že tento
rodák ze slovenského Hlohovce je vyučeným pekařem.
Každoroční rituál pečení lidem pro radost tu začíná v dubnu
a peče se až do prosince, vždy každou poslední sobotu v
měsíci. Nejlépe je přijít sem okolo deváté hodiny, první
chléb bývá upečený kolem poledne.
O letošní "silvestrovské" pečení
měli lidé velký zájem. Byli mezi nimi například i mladí
sokolové z Písku, kteří do návštěvní knihy napsali pěknou
básničku. Dalším milovníkům pečení zprostředkovaly atmosféru
reportéři, fotografové a kameramani České televize, Televize
Prima, Českého rozhlasu, České tiskové kanceláře a
samozřejmě internetového deníku PRACHATICKOnews.cz. Tak
dobrou chuť, šťastný nový rok a na shledanou u lenorské pece
opět na jaře!
|
|
|
|
|
|
FOTOREPORTÁŽE |
|
|
|
|
|
PRACHATICKOnews.cz
Husova
68, 383 01
redakce@prachatickonews.cz
|
|
|
|
|