Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Velikonoční pondělí v Prachaticích znovu bez pekání

PRACHATICE - 5/4 2021 - 19:03 – Bez nejstarší tradice a největší jarní zábavy se museli i letos obejít na Pondělí velikonoční Prachatičtí i přespolní koledníci.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

   

Tradičnímu pekání zamezily už druhý rok vládní restrikce. Téměř liduprázdné prostranství před kostelem sv. apoštolů Petra a Pavla ve Starých Prachaticích, kde to obvykle hučí jako v úle, se letos proměnilo na parkoviště aut. Přijeli v nich většinou lidé rozsvítit svíčky na hrobech. Jen někteří navštívili také bohoslužbu v kostele, který je stále prachatickým farním kostelem po dobu rekonstrukce hlavního kostela sv. Jakuba.

Domů do Neumannea se ze Starých Prachatic vracely sestry boromejky, farář spěchal na další mši do Chrobol, kostel se zavíral na závoru a zámek. Před ním jsme ale potkali maličkého koledníka s pomlázkou, který si vykoledoval hlavně pár čokolád a vajíčko na své rodině.

Další koledník nás vyhledal až na Náměstí Přátelství v Prachaticích. Doprovázela ho malá dcera, která přece jen měla v košíčku pár vypekaných vajíček. Ta měla totiž oba konce naklepnuté, jak se jimi v této dva tisíce let staré hře ťuká na přivolání jara a obnovu života po zimě...

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena