Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Černobílé Prachaticko: Zima v Pošumaví, tentokrát pro pamětníky

PRACHATICKO - 27/12 2020 - 10:00 – Víc než čtyřicet let uplynulo od těchto zimních záběrů z archivu černobílých negativů fotografa Zdeňka Přibyla.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

   

Sněhová nadílka se sice v letech 1975, 1976 a 1977, ze kterých jsou dnešní snímky, nemohla rovnat několikametrovým přívalům bílého nadělení, jak je v kronikách popisují šumavští písmáci, ale pár zajímavostí bychom našli.

Můžeme si například všimnout, že sníh ležel v Prachaticích na ulicích v zimě takřka trvale. Tehdejší silničáři měli pro údržbu komunikací výkonný traktor, obutý do kol s řetězy, za ním zapřažený valník s hromadou škváry a rozmetacím zařízením plus dva muže s lopatami. Nebo že při střídavém průběhu zimy se kašna na náměstí oblékala do ledových krajek. Děti na rozestavěném sídlišti na Čtvrťáku bobovaly na hromadách zeminy u nové hospody.

Na silnicích v okrese se také sypala škvárou snad jen prudká stoupání a nebezpečné zatáčky. Pozorné oko fotografa si dokázalo najít zajímavé záběry jak ve Vimperku či Zdíkově, tak i detaily přímo v zimní krajině.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena