Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Šupináči se chystají na vánoční stoly, byl o ně velký zájem

PRACHATICKO - 23/12 2020 - 19:31 – Poslední den před začátkem Vánoc je hlavním dnem prodeje vánočních kaprů a dalších ryb. Platilo to na celém Prachaticku.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL a LADISLAV BERAN 

   

Ve Strážném se tradičně prodávalo zřejmě v nejvýše položené rybárně v našem regionu. Jako obvykle tu šel na odbyt nejvíce kapr, ale došlo i na amury nebo štiku a pstruhy. Na prodávající a kupující tu tradičně dohlížel vodník. Zdejší rybárna provádí veškeré služby od výlovu ze sádek, či pstruha z jezírka, až po zabití a vyčištění.

Ve Volarech se tradičně prodává na dvou místech, a to u domu služeb, kde nabízeli rybáři z Dubu svého speciálně vyšlechtěného dubského kapra, a pak na tržnici, kde prodávali Lesy ČR. V obou případech to bylo s kompletními službami.

Městem vánočních kaprů se dnes dopoledne staly také Prachatice. A to měli lidé trochu obavy, kde se budou letos prodávat. Nejméně dvě prodejní místa vánočních kaprů tu přitom ubyla. Neprodávalo se ani u Sýkorů v Solní ulici, ani u Jednoty.

Zato se objevilo vlastně staronové prodejní místo v Poštovní ulici, kde si pamětníci vzpomínají na poslední prachatickou rybárnu. Šikovný rybář tady dnes lovil z kádě pěkné kapří kousky od kolegů rybářů z Vodňan, a kdo chtěl, tomu je hned zpracoval do kuchyňské podoby. O kasu se staral jeho syn.

My jsme pro vás vyfotografovali prodej kaprů ještě u Kauflandu, kde se muselo čekat ve frontě, zato tu prý kapři byli nejlevnější - 69 korun za kilo. A fotili jsme také na zelném trhu pod slunečními hodinami, kam právě přivezli novou várku rybáři z Dubu. Tady byla ovšem fronta pro město přímo rekordní...

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena