Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Starosta a vikář předtáčeli zahájení prachatického adventu

PRACHATICE - 28/11 2020 - 11:23 - Zahájení adventu, rozsvícení vánočního stromu a první svíce na adventním věnci na Velkém náměstí v Prachaticích se odehraje pouze v kabelové televizi.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

   

Aby obyvatelé města a diváci kabelové televize o tyto slavnostní okamžiky nebyli ochuzeni, bylo je nutné předtočit na video. Natáčení se odehrálo ve čtvrtek 26. listopadu za chladného podvečera. Sníh při tom opět chyběl. Hlavní role přijali starosta Prachatic Martin Malý a vikář od sv. Jakuba Většího Petr Plášil. Kamery, režie a následně střihu se ujal Jan Voldřich ze Studia JVP, k ruce měl tým spolupracovnic z odboru kultury, školství a cestovního ruchu prachatické radnice - vedoucí Jiřinu Dolejškovou, Vladimíru Blažíčkovou a Miroslavu Le Guen. Rychle do úplňku dorůstající měsíc svítil nad Velkým náměstím při natáčení jako host.

"Vážení spoluobčané, milé děti. V Prachaticích dbáme na dodržování tradic, ke kterým každoročně patří zahájení adventu. Protože jsme vás ani letos nechtěli o tyto slavnostní okamžiky připravit a není jisté, jak budou platná opatření proti šíření koronaviru rozvolňována, rozhodli jsme se mimořádně zprostředkovat vám je touto formou. Doufám, že za rok se tu všichni budeme moci setkat jako dřív," řekl starosta Prachatic Martin Malý u světelného sousoší Svaté rodiny a poté rozsvítil vánoční strom.

Sváteční adventní promluvy se pak ujal vikář Petr Plášil. Připomněl zejména, že v době adventu, který je očekáváním příchodu Krista Spasitele, je velmi důležité pěstovat přátelské mezilidské vztahy, chovat se k sobě ohleduplně, respektovat jeden druhého a pomáhat si navzájem v duchu křesťanských tradic lásky a pokory. Je to také cesta, jak překonat různé strasti, které nám život přichystá.

"Původně jsme zamýšleli při této příležitosti opět otevřít kostel sv. Jakuba po historicky nejrozsáhlejší rekonstrukci a požehnat v něm liturgický prostor. Úplné dokončení prací v kostele však pozdržela koronavirová epidemie, a proto jsme nuceni odložit náš záměr na neurčito," uvedl mimo jiné vikář od sv. Jakuba Většího Petr Plášil. Následně požehnal adventní věnec a rozsvítil na něm první svíci, která symbolizuje Naději. Poté starosta Martin Malý popřál všem občanům Prachatic Hezké Vánoce.

Zahájení adventu se bude vysílat v prachatické kabelové televizi od nedělního podvečera. A jak bude letošní advent v Prachaticích pokračovat? "Už dlouho máme pečlivě připravený kompletní adventní program. Bereme však zřetel na to, že nouzový stav byl prodloužen do 12. prosince. Co bude dál, to se uvidí. Jsme připraveni aspoň část adventního programu uskutečnit," řekla vedoucí odboru kultury, školství a cestovního ruchu Jiřina Dolejšková.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

prachatickoNEWS.CZ

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Od roku 2005, Vydavatel a redakce prachatickoNEWS.CZ, Všeobecné smluvní podmínky, Všechna práva vyhrazena