Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTOKURZIVA: Je tu čas kaštanů, podzimních zázraků přírody

PRACHATICE - 26/10 2020 - 10:06 - Dívám se na něj z okna panelového bytu na čtvrťáku v Prachaticích od chvíle, kdy ho tu zasadili. Měl před 44 roky sotva půldruhého metru.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

V květnu se vzrostlý kaštan na protější stráni u hřiště každý rok ozdobí rozsochatými kužely žlutobílých květů, aby za pár týdnů po skočení léta oznámil přesněji než kalendář, že přišel podzim. To se pod ním objeví děti, ty malé s rodiči, ty prostřední s paní učitelkou a ty velké už nejvýš ve dvou, ve třech. Právě na ně strom čeká, aby jim shodil na koberec spadaného listí své kaštany. Nejdříve v pichlavém hnědém nebo ještě žlutozeleném obalu, a pak už vyloupnuté, leskle hnědé se světlým zrcadlem pokrytým fantastickými siločárami. Když si ho dám do kapsy, nejdřív studí, ale pak hřeje a do zkřehlých prstů a kloubů ochotně předává svou jemnou sílu.

Náš kaštan je ještě jura! To o poznání hůř jsou na tom kaštanové stromy v krátké aleji na Lázních sv. Markéty, zřejmě nejstarší v Prachaticích. Rozhodně si už po desítky let nemohou stěžovat na přehnanou péči lidí, kteří v mnohaletých přestávkách plánují něco na lázních vybudovat, ale skutek utek. Kaštany se tak starají samy o sebe, už na nic nečekají, hostí ve svých vykotlaných dutinách a širokých prasklinách kolonie nejrůznějších hub a houbiček. A hlavně lákají děti na své kaštánky, kterých se zub čas kupodivu nikterak nedotýká a jsou stále pěkné.
S podzimem mají i kaštany své starosti, i když jiné, než my.

Na jejich listy dotírá každý rok klíněnka jírovcová, tři - čtyři milimetry velký motýl s příčnými bílými pruhy. Kaštan se škůdci pocházejícímu odněkud z Balkánu neubrání, listy mu schnou a předčasně padají. Není však známo, že by klíněnka dokázala zahubit celý strom. Na jaře se opět obalí zelenými listy a na větve posadí svíce svých úžasných květů...

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena