Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Prvňáčci ze ZŠ Národní se stali pasovanými čtenáři

PRACHATICE - 25/9 2020 - 10:00 - Na jevišti prachatického divadla se ve čtvrtek 24. září stali loňští prvňáčci už jako čerství druháci pasovanými čtenáři. Zpoždění zavinily restrikce.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

Slavnostní ceremoniál plánovaný před prázdninami do Radničního sálu Staré radnice připravila z epidemiologických důvodů v divadle Městská knihovna Prachatice ve spolupráci se základními školami, prachatickou radnicí a Kulturními a informačními službami města. My jsme navštívili pasování žáků a žákyň ze ZŠ Národní. A posadili jsme se v hledišti spolu s rodiči, sourozenci a prarodiči dětí v rozestupech.

Za zvuků slavnostního virblu mladého tambora Honzíka Stejkozy přivedla ředitelka Městské knihovny Hana Mrázová na jeviště nejprve vílu Majolenku, jednu z pohádkových bytostí z knížek v knihovně, a poté se slavnostní fanfárou budoucí čtenáře a čtenářky s jejich učitelkami Janou Sitterovou, třídní učitelkou 2.A, a Ivou Mikešovou, třídní 2.B. Označila letošní složitý rok za nezapomenutelný a představila Městskou knihovnu v Prachaticích, která je největším kulturním zařízením v celém regionu. Má 88558 svazků knih pro dospělé i děti a 1926 kmenových čtenářů, z toho 588 dětí. V uplynulém roce ji navštívilo 87 347 návštěvníků. "Škola učí techniku čtení, ale paní učitelky přivedou děti do knihovny, a za to jim patří velké poděkování," uvedla Hana Mrázová.

Společně pak přivítali hosty, kterými byli starosta města Martin Malý, ředitelka školy Hana Bolková, Lucie Pavlíková z odboru kultury, školství a cestovního ruchu radnice a jihočeský spisovatel, fotograf, hudebník, písničkář a autor čtyř básnických knížek pro děti Zdenda Palkoska, který dopoledne v prachatické knihovně besedoval s dětmi.

Děti následně předvedly, že se kamarádí s celou abecedou, a knihovna už je opravdu láká. Spisovatel Zdenda Palkoska, oděn v historickém kostýmu, nejprve přivítal děti do cechu literárního a poté přečetl báseň, kterou pro ně složil právě k příležitosti prachatického pasování. Pak se ujal vlastního pasování. Postupně z rukou jednotlivých hostů přebírali školáci čtenářský diplom, odznak a knížku. Obřad provázel virbl bubeníka a neúnavný potlesk nadšených spolužáků v působivé atmosféře.

V závěru pak ředitelka knihovny "vyzkoušela" dospěláky v hledišti, zda umějí také číst. Obstáli na jedničku a nahlas přečetli nápisy My máme děti, Ó, my se máme, My je nedáme, Rádi je máme! Následoval hromový potlesk, který patřil všem aktérům obřadu pasování, tentokrát netradičně na prknech, která znamenají svět. Nakonec malí čtenáři všem zamávali svými diplomy. Tak hodně štěstí a vždycky šťastnou ruku. Jak v knihovně, tak v životě!

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena