Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Platilo se za sochu, tančilo, hrálo a nakonec plavilo

JELENÍ VRCHY – 19/8 2020 - 11:52 – Šumavská osada Jelení Vrchy ožila v neděli slavnostmi s plavením, setkáním s tradicí a folklórem. Konaly se zde Jelenovršské slavnosti.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL

  

Jelení Vrchy ležící nedaleko Plešného jezera v jedné z nejkrásnějších částí Šumavy měly v neděli konečně trochu štěstí. Epidemiologická nařízení vlády dovolila konání místních slavnostní se setkáním s tradicí a také konečně přálo počasí. Místní slavnosti se tu konaly jako součást hranice překračujícího projektu Setkání s tradicí na Schwarzenberském plavebním kanálu ve 23. novodobé plavební sezóně.

Začínalo se předáním nájemného. Tedy symbolického. Jde o letitou tradici zahajující plavební sezónu, která se váže k projektu, který vymyslel rakouský folklorista Gotthard Wagner z kulturní iniciativy SUNNSEITN. Ten přišel s nápadem, aby se Schwarzenberský plavební kanál stal kulturní osou překračující hranice, kolem které stojí sochy.

A jednu z nich – sochu Strážce – pronajal obci Nová Pec za symbolické nájemné v ceně jednoho knoflíku z jeleního paroží. Socha je inspirována strážcem, který hlídal a oznamoval u želnavského smyku, kdy se jím plaví dřevo. A proto Gotthard Wagner dostal při zahájení programu několik malých knoflíků z jeleního paroží od starosty Nové Pece Martina Hrbka, se kterým si poté i na podiu zahrál.

A pak už se prachatický folklórní soubor Libín-S postaral o připomínku tradic z dob plavení dříví ve Schwarzenberském plavebním kanále. K němu v 19. století přicházeli za těžkou prací dělníci zejména z Prácheňského kraje a dokazovali, že Češi mají rádi muziku i tím, že po celodenní dřině si často našli čas na zábavu s lidovou písní. Tanečníci souboru předvedli lidové tance a písně a dokonce vzali do kola i několik lidí z publika.

A nakonec došlo na i další ukázku plavení, která začala před místní expozicí věnovanou kanálu v domě U Hrbků. Plavilo se opět i za pomoci dětí, které mohly vhazovat polena do kanálu a za to pak dostaly diplomy plaveckých učňů od plavebního ředitele Hynka Hladíka. Ten je v jednasedmdesáti letech stále duší ukázek plavení dříví už třiadvacet let.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena