Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Jen začaly, hned se prohlídky Prachatic staly hitem

PRACHATICE - 22/7 2020 - 16:00 - Prohlídku Prachatic připravil pro veřejnost odbor kultury, školství a cestovního ruchu zdejší radnice na úterý 21. července. Další budou následovat.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL

  

Zájem o prohlídku centra Prachatic komentovanou kovaným historikem, emeritním ředitelem Prachatického muzea a jeho stále pilným spolupracovníkem Pavlem Fenclem, byl nad očekávání. "Přišlo na osm desítek opravdových zájemců, vydrželi víc než hodinovou prohlídku a ještě další postupně přibývali," potvrdila nám Jiřina Dolejšková, vedoucí odboru, který komentované prohlídky jako letošní novinku připravil. Během letních prázdnin se jich uskuteční ještě sedm.

Pavel Fencl zaujal své posluchače živým vyprávěním, při němž je nezasypával historickými daty a fakty, kterých je dost v tištěných či internetových průvodcích, ale nabídl jim více zajímavostí tak trochu kronikářského stylu. Samozřejmě jim neutajil základní informace o vzniku Prachatic na středověké obchodní cestě Zlatá stezka, jejich největším rozkvětu v 16. století v majetku Rožmberků, nebo o tom, že náměstí v centru bylo před výstavbou bloku domů, který vytvořil dnešní Křišťanovu ulice, ještě výrazně větší.

Při procházce upozornil průvodce své posluchače na Nové radnici například na sochu Prachaticie, patronky města, sgrafita na věži zobrazující předání městských privilegií Prachaticím posly krále Václava IV. v roce 1382 a podélný obraz z putování soumarů po Zlaté stezce. Zaujaly i české nápisy na fasádě Staré radnice z let 1570-1571, z nich nejznámější je dobové, ale i dodnes platné povzdechnutí, končící slovy: "... právo pavučině se přirovnává, jíž brouk proráží, muška v ní zůstává."

V arkádách Staré radnice, obklopených původními sgrafity i citlivě provedeným novodobým zastřešením schodiště do patra, se průvodcův výklad rozvinul ještě do větší šíře a přiblížil se tématy málem až k současnosti. Pavel Fencl neváhal například upozornit na řadu mýtů, které se z prachatické historie tradují. Jako například že Jan Hus a Jana Žižka chodili spolu s Prachaticích do školy nebo že jako sklad soli sloužila tzv. solnice na náměstí, do které by se ovšem obrovské množství dovážené soli nevešlo. Řeč tady byla také o dvojím dobytí Prachatic Janem Žižkou, o sv. Janu Nepomuku Neumannovi, prachatickém rodákovi a prvním svatém severní Ameriky, nebo o situaci v regionu při vyhlášení samostatného Československa v roce 1918, o osvobození města na konci druhé světové války a předání prachatických Němců americké armádě, atd.

Pokračující procházka městským centrem vedla kolem "solnice" s nápisem "Malowáno jest, ale není zaplaceno" v podloubí, k Husovu domu, Věžní ulicí a Dolní bránou se symbolem rožmberského jezdce do Parkánu. V otázkách a odpovědích tu došlo i na současnost a obyvatele jednotlivých domů. Debata se v dobrém dotkla i domu rodiny Poláků a legendárního řezníka Adolfa Poláka, který byl dědečkem známého fotografa Adolfa Ziky a kupoval kdysi mercedesy od zpěváka Waldemara Matušky...

Další dvě komentované prohlídky městského centra Prachatic jsou v plánu v úterý 28. července, a to od 10:00 a 17:00 hodin. Začnou opět přede dveřmi Prachatického muzea na Velkém náměstí.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena