Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Hiršperské slavnosti a plavení deštivý den nezastavil

ŠUMAVA – 19/7 2020 - 19:17 – Na Jeleních Vrších nedaleko Plešného jezera se v sobotu konaly už 5. Hiršperské slavnosti a začala 23. sezóna plavení ve Schwarzenberském kanálu.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL

  

Chladné a deštivé počasí je při ukázkách plavení dříví v kanále, který sloužil od konce 18. století k dopravě dřeva ze Šumavy, většinou velkou výjimkou. Letos ale přišlo hned na zahájení plavební sezóny, kterou tu připravují tradičně folklórní sdružení Libín-S a Nová Pec.

V sobotu většinu dne pršelo a přestalo jen na chvíli na ukázku plavení, které se tradičně ujal plavební ředitel Hynek Hladík s pomocníky. A teploty klesly ke třinácti stupňům. Nic z toho ale nevadilo ani slavnostem, které tu zorganizovali už popáté novopecčtí dobrovolní hasiči. Pravé Šumaváky trocha deště a chladu nemůže zastavit.

A tak si příchozí mohli prohlédnout expozici Schwarzenberského plavebního kanálu v domě u Hrbků, poslechnout si kapely Krless a Bouďáci, pochutnat na občerstvení, upéct špekáček nebo ochutnat domácí koláče či si koupit originální šumavské dřevěné suvenýry.

A divácké přízni ukázky plavení, která přišla na řadu ve dvě hodiny odpoledne, pak počasí také neuškodilo. Kolem plavebního ředitele Hynka Hladíka bylo ve chvíli, kdy mluvil o historii kanálu, plno. A zájem z řad dětí, zapojit se do plavení vhazováním polen do kanálu, byl také velký. Všechny děti pak dostaly diplomy plaveckých učňů a učebnici plaveckého učně.

„Příští ukázka plavení dříví se koná ve středu 5. srpna ve 14:30 u potoka Schrollenbach v Rakousku. Na první pohled to vypadá, že to je někde daleko, ale opak je pravdou - není totiž jiné místo plavení dříví na Schwarzenberském plavebním kanálu, které by bylo blíž ke břehu Lipenské přehradní nádrže,“ uvedl Hynek Hladík na svém facebookovém profilu.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena