Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Až na vrchol Libína po stopách pošumavského rysa

LIBÍN – 21/6 2020 - 15:09 - Cestou necestou jsme se nedávno vydali se šumavskou průvodkyní po stopách pošumavských rysů. Povedenou premiérovou výpravu jsme si užili.

      

   Text a foto: LUKÁŠ KARBULKA, foto z fotopastí poskytlo Hnutí Duha 

  

Mezinárodní den rysů, který připadá na 11. červen, oslavila v drobném předstihu rysí výprava až na vrchol Libína, které jsme se s naší redakcí účastnili. Při ní jsme se vydali po stopách plaché kočkovité šelmy pod vedením šumavské průvodkyně Josefy Volfové.

Po setkání na parkovišti Sedýlko se dozvídáme první informace o krásné a zároveň drobné šelmě. „Na území České republiky je zaznamenán největší výskyt rysů na jihozápadu Čech, tedy na území Šumavy,“ uvedla šumavská průvodkyně a členka organizace Hnutí DUHA Josefa Volfová. Přibližně sto deset kusů rysů obývá území Šumavy, které se rozpíná až do Rakouska a německého Bavorska. Dále se pak rys pravidelně vyskytuje v deseti až patnácti kusech v Beskydech.

Šumava je přirozeným rysím biotopem. V první polovině devatenáctého století byl však v této lokalitě vyhuben. Nápravy jsme se na české straně Šumavy dočkali mezi lety 1982 až 1989, kdy zde bylo vypuštěno osmnáct kusů ze Slovenska. V současné době se na českém území pohybuje trvale přibližně sto těchto středně velikých kočkovitých šelem.

Po úvodní přednášce se vydáváme s psím doprovodem vzhůru za dobrodružstvím. Přicházíme k složitějšímu terénu, který se skládá z menších skalisek a většího srázu. „Toto je přirozený rysí biotop. Velký svah a drobnější jeskyňky, to je prostředí, kde má rys přehled o všem, co se kolem něj děje. Samice rysa zde může chovat i svá mláďata,“ prozradila Josefa Volfová.

O mláďata se stará samice, která váží maximálně šestnáct kilo. V jednom vrhu může mít až čtyři mláďata, nejčastěji má však dvě. Matka se o svá mláďata stará přibližně rok. „Pokud je matka s mláďaty v úkrytu vyrušena, odnese svá koťata na jiné místo,“ řekla členka organizace Hnutí DUHA.

Rys ostrovid má opravdu velmi dobrý zrak. Za denního světla je schopen vidět myš až na sedmdesát metrů. „Rys většinou loví srnky nebo laně. Dokáže ale ulovit jelena, divoké prase nebo lišku. Ke své kořisti se rys připlíží na bezprostřední vzdálenost. Poté provede výpad, při kterém kořist povalí svým tělem a usmrcuje ji kousnutím do krku,“ popsala útok naše průvodkyně. Útoky rysa mají přibližně padesáti procentní úspěšnost, protože pokud se kořist vydá na útěk, rys ji jen zřídkakdy pronásleduje.

Oproti vlku rys na hospodářská zvířata neútočí. Důvodem je buď velikost hospodářského zvířete, anebo pobyt zvířat na rušném místě. Ročně se tak škoda způsobená rysím lovem hospodářských zvířat pohybuje mezi dvaceti až třiceti tisíci korun.

V obtížném terénu hledáme rysí stopy, které mají kulatý tvar. Bohužel je nenacházíme a naší útěchou může být alespoň nalezení pár chlupů ze srsti rysa na špičatém rohu skály, které si značkují. Všechny tyto drobné stopy nacházíme na východním libínském svahu, kde je pro skvrnité šelmy skvělý terén a klid.

Také zkoumáme fotopasti, které umožňují sledovat chování těchto ohrožených zvířat. „Fotopasti se dávají naproti sobě, aby se pořídil snímek zvířete z obou stran. Na pohyb zvířete reaguje fotopast do dvou vteřin,“ uvádí Josefa Volfová, která nám také prozradila, že se fotopasti staly terčem mnoha krádeží. Přitom cena takového jednoho strojku není malá, pohybuje se od 6 000 korun výše. „V současné době máme fotopasti z Číny. Bohužel jsou velmi poruchové, a proto se budeme muset poohlédnout po jiném výrobci,“ dodala.

Na vrcholu Libína se dozvídáme i o problémech rysí populace, které je třeba řešit. „V poslední době jsme zaznamenali dva případy pytláctví na Šumavě. Důvodem pytláctví jsou zkreslené představy o vyšším počtu kusů na daném území nebo ulovení jedince jako trofej,“ řekla průvodkyně. Zákonem chráněný druh má také problémy s izolovaností jednotlivých populací. „Může se tedy stát, že za deset let by se křížili příbuzenský kříženci a to by znamenalo genetické poruchy jedinců a v konečném důsledku zánik populace,“ upozornila na závěr.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena