Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Dyškanti si u Petra a Pavla vysloužili potlesk ve stoje

STARÉ PRACHATICE – 12/6 2020 - 12:21 – Zaplněný kostel sv. Petra a Pavla, potlesk ve stoje a přidávalo se hned dvakrát. Takový úspěch měl koncert souboru Dyškanti.

      

   Text a foto: TOMÁŠ PŘIBYL

  

Ve čtvrtek večer pokračoval v prachatickém hřbitovním kostele svatých Petra a Pavla jubilejní XXV. ročník Dnů duchovní hudby. Tato jedna z nejstarších prachatických kulturních akcí se koná letos v kostele na hřbitově, protože městský kostel svatého Jakuba prochází rekonstrukcí a tradičně přináší duchovní tvorbu středověku a novověku v gotické atmosféře prachatických kostelů.



O druhý koncert se postaral vokální soubor Dyškanti, který vede muzikolog Martin Horyna. Sbor se věnuje stylové interpretaci a propagaci české duchovní hudby středověku, renesance a baroka a v Prachaticích má své početné publikům a nebyl zde poprvé. I proto návštěvníci koncertu kostel zaplnili a náležitě ho ocenili tím, že si vytleskali dva přídavky a nezapomněli ani na ovace ve stoje.



Dyškanti se tentokrát v Prachaticích představili s jemně znějícím výběrem skladeb z nešpor kolem roku 1600 a pokračovali hudbou jagellonského období na začátku 16. století. Nechyběly ale ani skladby z Prachatického kancionálu a nakonec přišla hudba rudolfínské Prahy. A třešničkou na dortu se stala barokní úprava chorálu sv. Václave, která byla druhým přídavkem sboru.



Dny duchovní hudby budou pokračovat závěrečným koncertem ve čtvrtek 18. června od devatenácti hodin opět u svatých Petra a Pavla. Tentokrát tu vystoupí vokální soubor Gentlemen Singers. Připraveny bude mít sklady hlavně z novověku, a dojde i na skladatele 20. století.

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena