Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  FOTO: Lipák se ukázal jako zahrada radosti a společenství

PRACHATICE - 7/6 2020 - 10:19 - Den otevřených zahrad světí i přírodní zahrada Lipák nad Prachaticemi. V sobotu 6. června tu přivítali, pobavili, poučili a pohostili desítky návštěvníků.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

"Udržujeme zahradu spíše v přírodním stavu. To vidíte na naší bylinkové zahrádce a patří k tomu třeba i vyhnívací jezírko nad ní. Tuhle přírodní hru s námi hraje i zvěř ze sousedního lesa. Chodí k nám například srnky, které si v poklidu lehnout do trávy nad jezírkem, i když nás tu vidí. Dřív sestupovaly až k nám a nejvíc jim chutnaly listy zahradních jahod," přivítala nás a role průvodkyně se ten den už pokolikáté ujala majitelka přírodní zahrady Lipák Jitka Kottová. A hned nás seznámila s dalšími dvěma body programu - v klidu si prohlédnout zahradu a pak se pohodlně posadit k dlouhému stolu k dalším návštěvníkům.

Procházku přírodní zahradou Lipák obklopující chatu s množstvím rozkvetlých rostlin a keřů a zajímavými výhledy na Prachatice vám nabízíme v připojených fotografiích. Narazili jsme při ní i na zajímavou nabídku přírodních plodů upravených do podoby sladkostí, a také květin vytvořených ze dřeva různých stromů. Nechyběla ani výstava zajímavých barevných fotografií s pohledy na centrum Prachatic snímanými z jednoho místa v různých světelných situacích. Střídají se na nich i obdivuhodně podané mraky.

K bohatému a v naprosté většině zdravému pohoštění tu zvali všechny návštěvníky. Ti například se zájmem ochutnávali bylinkové sirupy v nečekaných kombinacích, koláčky z bezovou příchutí a lahodný koláč cheesecake. Nechyběly samozřejmě ani nealkoholické nápoje z bylinek či dobrá káva. Žízniví pocestní a sportovci, kteří sem ještě po čtvrté odpoledne stále přicházeli, doplňovali tekutiny i chmelovým mokem.

Den otevřených zahrad, který do naší republiky přišel z Velké Británie a každoročně se o druhém červnovém víkendu koná na řadě míst i prachatického okresu, se na Lipáku jednoznačně vydařil. Potvrdit by to mohlo i několik desítek účastníků dopolední "bylinkové" přednášky Růženky Vincíkové. A když teprve po šesté večer z nejtmavšího mráčku trochu sprchlo, bylo to pro zahrady a přírodu, a tedy i lidi, jen dobře...

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena