Zprávy - Foto - Inzerce - reklama/redakce  

 
  Černobílé Prachaticko: Kostel sv. Mikuláše v Boleticích trpěl

BOLETICE NA ŠUMAVĚ - 6/6 2020 - 11:21 - Po sametové revoluci jsme se mohli podívat na místa léta nepřístupná. Patřil k nim i kostel sv. Mikuláše ve vojenském prostoru Boletice.

      

   Text a foto: ZDENĚK PŘIBYL 

  

Navštívili jsme ho 19. července 1990 spolu s partou nadšenců z Prahy a jihočeského regionu. Původně románský kostel z druhé poloviny 12. století považují památkáři a historici za nejstarší sakrální památku v jižních Čechách. Nachází se uprostřed zdevastovaného hřbitova na vyvýšenině zvané Olymp, na pomezí prachatického a českokrumlovského okresu, nedaleko bývalé vesnice Boletice, které byla po začlenění do stejnojmenného vojenského újezdu zbourána.

Odsunem původního německého obyvatelstva a vytvořením vojenského újezdu začal proces postupné těžké devastace kostela i celého okolí, včetně hřbitova, fary a školy. Největší škody na kostele vznikly v 60. až 80. letech 20. století, kdy se na nich hlavně podíleli příslušníci Československé lidové armády a vojáci sovětských okupačních vojsk, po kterých zůstaly nápisy azbukou na zdech a zničených freskách.

Výsledkem bylo nejen zničení veškerého mobiliáře, ale hledači pokladů rozkopali podlahy a zloději ukradli původní dlažbu. Byla poškozena střešní krytina a téměř zcela zničen strop nad lodí, stejně jako dřevěná konstrukce podlah i schodišť ve věži. Nástěnné malby vážně narušilo letité zatékání a otloukání zdí. Práce na záchraně kostela byly zahájeny brzy po listopadu 1989...

 
 

FOTOREPORTÁŽE

 
     
 

PRACHATICKOnews.cz

Husova 68, 383 01

redakce@prachatickonews.cz

TOPlist

 

 

 

 

 

 
 

Copyright: PRACHATICKOnews.cz, Všechna práva vyhrazena